Waarom je kindje dragen

Je kindje heeft negen maanden geborgen in je warme buik gezeten. En nu het geboren is wil het ook graag warmte, nabijheid en geborgenheid. Een draagdoek is een van de oudste manieren om je kindje dicht bij je te houden en mee te nemen de wereld in. In veel landen en culturen is het dragen van je kindje heel vanzelfsprekend en gelukkig wordt het in de Westerse landen ook steeds populairder. Kinderen kunnen vanaf de eerste dag gedragen worden, maar dragen is niet alleen geschikt voor baby’s. Ook oudere kindjes kun je dragen met een doek of drager tot ver in de kleutertijd. Het dichtbij je dragen van je kindje heeft positieve effecten op de ontwikkeling van je kindje en ook verschillende voordelen voor jezelf. Een paar op een rijtje:

Op de juiste manier dragen ondersteund de lichamelijke ontwikkeling van je kindje, we noemen dit ergonomisch dragen. In de draagdoek heeft een baby een natuurlijke houding waarbij de beentjes ondersteund worden, de rug is iets gebold en de heupjes gespreid, de zogenaamde ‘M-/kikkerhouding’. Dit kan heupproblemen voorkomen. Het dragen in een draagdoek kan (in overleg met fysiotherapeut of arts) ook gebruikt worden als behandeling van heupproblemen. Door dat je beweegt, oefent je baby ook zijn/haar evenwicht en worden de spieren gebruikt, wat een positieve uitwerking heeft op de ontwikkeling van de motoriek

Wanneer een baby last heeft van krampjes of reflux biedt de draagdoek verlichting. De beweging en houding zorgen voor een betere spijsvertering en doorbloeding waardoor de krampjes minder worden. Tijdens het dragen wordt de baby rechtop gehouden, wat helpt tegen refluxklachten.

Dragen bevordert de hechting tussen ouder en kind. In een draagdoek bevinden baby’s zich in een bekende omgeving. Ze zijn dichtbij en ruiken de bekende geur van de ouder, horen de hartslag en voelen de lichaamswarmte en bewegingen van de ouder/verzorger. Hierdoor worden ze rustiger en huilen ze minder. Het dragen biedt troost en ontspanning aan ouder en baby. Wanneer je borstvoeding geeft is dragen ook een uitkomst, het nauwe contact met je baby bevordert de aanmaak van oxytocine.

Wanneer je je kindje draagt, kan het vanuit een veilige omgeving, dicht bij de ouder, de wereld verkennen. Het kan tegen je aankruipen wanneer nodig en zich afwenden van de buitenwereld. Omdat je kindje zich op dezelfde hoogte als jij bevindt, kan jij de signalen van je kindje oppikken en je kindje de signalen van jou! Je veilige stem, geur en hartkloppingen zijn voor je kindje heerlijk dichtbij.

Wanneer je je kindje draagt heb je tevens je handen vrij voor andere zaken. Heel praktisch, wanneer je het huishouden wilt doen of wanneer je meerdere kinderen hebt. Ook als vervoersmiddel buitenshuis is het dragen van je kindje een uitkomst, met de kinderwagen of buggy zijn veel plaatsen onbereikbaar. Al dragend van de natuur genieten, terwijl je kindje lekker dicht bij je is, wie wil dat nou niet?

 

Ergonomisch dragen

Dragen heeft dus veel voordelen, maar dan wel het liefst ergonomisch! De lichamelijke ontwikkeling van je kindje kan alleen ondersteund worden wanneer je het ergonomisch draagt. Ergonomisch dragen houdt in dat de draagwijze de natuurlijke houding van zowel kindje als ouder respecteert. Bij je kindje is het ruggetje bol en de beentjes opgetrokken en gespreid (de zogenaamde M-/kikkerhouding) op deze manier kunnen de heupjes en het ruggetje zich op een natuurlijke manier ontwikkelen. Naast de ergonomische dragers worden er ook veel dragers verkocht die niet ergonomisch zijn, ook bij de baby speciaalzaken. Maar hoe weet je nu welke dragers ergonomisch zijn?

Kenmerken van een ergonomische drager:

–  Het kindje wordt rechtop gedragen.
–  De drager is soepel en heeft een nauw aansluitend rugpand waardoor de natuurlijke bolling van de ruggengraat wordt ondersteund.
–  De benen worden van knieholte tot knieholte ondersteund waarbij de knietjes hoger zitten dan de billen (M-/kikkerhouding).
–  De drager biedt voldoende neksteun aan kindjes die nog onvoldoende nekcontrole hebben.
–  De drager is voor zowel het kind als de persoon die draagt ergonomisch en comfortabel. Het gewicht wordt gelijkmatig verdeeld over het lichaam van de drager (schouders en taille).

M-/kikkerhouding (foto: Je Porte Mon Bébé)
M-/kikkerhouding (foto: Je Porte Mon Bébé)

Soorten dragers

–  Rekbare doek. Met een rekbare doek kan je alleen op de buik dragen. Dit is met name geschikt voor jonge kindjes. Hiervoor is 1 geschikte knoop.
–  Geweven doek. Met een geweven doek kun je op verschillende manieren dragen, op de buik, heup of rug. Er zijn veel verschillenden knopen mogelijk. De geweven doek kan van verschillende gemengde materialen zijn gemaakt, o.a. katoen, linnen, hennep, wol, zijde.
–  Ringsling. Een ringsling is een korte geweven doek, met twee ringen waarmee je je kind op de buik of heup draagt. Er is 1 geschikte knoop.  Dit is met name makkelijk voor korte stukjes, bijvoorbeeld in en uit de auto of binnenshuis, omdat het gewicht van de doek over 1 schouder verdeeld wordt ipv over 2.
–  Mei Tai. De Mei Tai is een vierkante of bijna vierkante doek met banden vanuit elke hoek. De Mei Tai kan zowel op de rug als de buik gedragen worden. De doek gaat om het kindje en met de banden bind je deze vast. Er zijn meerdere dragers die lijken op het systeem van de mei tai zoals een podegi, hmong carrier, bei bei en obi.
–  Soft Structured Carriers (SSC’s). SSC’s zijn voorgevormde dragers. Vaak kunnen deze zowel op de buik als op de rug gedragen worden. Deze heb je met of zonder gespen/klittenband en in heel veel verschillende vormen en maten. Deze dragers kunnen vaak tot een bepaalde lengte van het kindje waarna je een grotere maat kunt aanschaffen.

 

Welke drager is geschikt voor mij?

Welke drager het meest geschikt is voor jou en je kind hangt af van veel verschillende factoren en is erg persoonsgebonden. Wat voor de één heerlijk draagt vindt de ander niets en andersom. Het is belangrijk voor jezelf af te vragen bij welk soort drager jij je prettig voelt, om vervolgens te onderzoeken welke dragers geschikt zijn bij welke leeftijd.
Ik kan je helpen met het maken van deze keuze, het aanleren van verschillende knopen, zowel bij pasgeboren kindjes als bij oudere kinderen maar ook bij het kiezen van een ergonomische drager.